Çay Üzerine

Çay Üzerine

                                                                                                                                       ÇAY

              Ülkemizin en güzel içeceklerinden biridir çay. Çay başta kahvaltılarımız olmak üzere hemen hemen her yemekten sonra, her ara vermelerde ve yorgunlukların ardından mutlaka içtiğimiz bir içecektir çay. Özellikle ofislerimizde ve iş yerlerimizde mutlaka bir çay molası verilir. Yorulduğumuzda şöyle bir dinlenmek için hemen çay içilir. Hele misafir geldiğinde mutlaka bir çay içilir. Bizde ofis veya iş yerimizi ziyaret eden dostlarımıza mutlaka çay söylenir.

              Eskiden hep esnaf çevrelerinde mutlaka bir çay ocağı olurdu. Bu çay ocaklarının esnaflara bağladı bir de diyafonları olurdu. Bir misafir geldiğinde hemen usta çırağına “ Oğlum bize 2 çay söyle der, çırakta koşar hemen çayları söylerdi. Çaylara daha önce alınmış olan markalar verilir veya kapı arkasına bir çizik atılırdı.

              Tüm dünyadaki değişikliklerden ve gelişmelerden her şey etkilendiği gibi bu alışkanlıklarımızda yavaş yavaş değişmeye başladı. Artık ofis ve iş yerleri kendi çayını kendisi yapmaya başladı. Hemen her ofis ve iş yerinde artık ya bir çay makinesi ya bir semaver ya bir kettle ya da bir çaydanlık mutlaka var. Artık ofislerde çayın yapılması ile birlikte ofislerde sürekli çay hazır olmaktadır. Genelde çaydanlıkta demlenen çayların ardından şimdilerde kettle ve semaver ya da çay makinelerinde yapılmaya başlandı. Bu da birçok alışkanlıklarımızı değiştir. Hep demleme veya dökme çay dediğimiz çay ile yapılırdı çaylarımız. Şimdilerde ise poşet çay veya sallama çay dediğimiz demlikte poşet çay ve bardak poşet çaylar hayatımıza girmiş oldu. Bunu yanında pandemi döneminin de etkisi ile ince belli cam bardakların yerini karton bardaklar almaya başladı.

              Ülkemiz Dünyada çay yetiştiriciliğinde beşinci sırada iken çay tüketiminde birinci sıradadır. İnternetten araştırmalarıma göre en çok tüketilen çay benim kullandığım Filiz çaydır. Filiz çay diğerlerine göre biraz pahalıda olsa ben çay tiryakisiyim diyenlerin kullandığı bir çaydır. Filiz çay Çaykur, Doğuş, Efor diğer markaları deneye bilirsiniz. Bundan sonra ise Rize turist çayı, tiryaki ve kamelya diyebilirim.

             En güzel çay çeşitleri, markaları ve çay demlemenin püf noktaları gibi yazılarımızda görüşmek dileğiyle.

Etiketler: Çay Üzerine
Temmuz 10, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR